Ο χαλκός που περιέχεται κυρίως στα μανιτάρια, στο συκώτι, στα θαλασσινά, στα καρύδια και στα σταφύλια, διεγείρει την λειτουργία της τυροσίνης με τη βοήθεια της οποίας παράγεται η μελανίνη. Επομένως βοηθά στο μαύρισμα!

Επίσης τα καροτενοειδή που περιέχονται κυρίως στο καρότο, τη ντομάτα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, το καρπούζι, το πεπόνι, το μάνγκο, τις πιπεριές, τις κολοκύθες το μπρόκολο και στο σπανάκι προστατεύουν από διάφορους ερεθισμούς και πανάδες αλλά βοηθούν και στην απορρόφηση του φωτός.

Η βιταμίνη Α που περιέχεται στα ζωικά τρόφιμα όπως τα ψάρια, το συκώτι, τα τυριά και στο κρόκο του αυγού, συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματος και βοηθά στην αποφυγή της ξηροδερμίας.

Η βιταμίνη Ε που περιέχεται σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς , ψάρια, ελαιόλαδο και αμύγδαλα είναι απαραίτητη για ένα υγιές μαύρισμα μιας και η έλλειψη της προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα καθώς συμβάλλει στην εμφάνιση ραγάδων.

Ακόμα, η βιταμίνη Γ που περιέχεται στις φράουλες, στα πεπόνια, στις ντομάτες, στις πιπεριές, στα λεμόνια, στο μπρόκολο και στο σπανάκι, η οποία εκτός του ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την ακτινοβολία, συμβάλλει και στη στρογγυλότητα του δέρματος.

Τέλος, υποστηρικτές στην προστασία από τον ήλιο και το υγιές μαύρισμα είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο που ωφελούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος και περιέχονται στις γαρίδες, στα μύδια, στο χταπόδια και τα καρύδια.

Συνοψίζοντας, καταλήγουμε στο ότι η διατροφή δρα θετικά στο μαύρισμα, στην αντηλιακή προστασία, στην ενυδάτωση, στην ανάπλαση του δέρματος, στη γρήγορη επούλωση των εγκαυμάτων και σε πολλά άλλα!

Θρεπτικά συστατικά για μαύρισμα:

  1. Χαλκός που αυξάνει την έκκριση μελανίνης και περιέχεται στα εξής: μανιτάρια, συκώτι, θαλασσινά, μπιζέλια, καρύδια, σταφύλι.
  2. Βιταμίνη Α (β-καροτένιο) που βοηθούν στην απορρόφηση φωτός και στη προστασία από ερεθισμούς και περιέχεται στα εξής: καρότα, εσπεριδοειδή, βερίκοκα, πεπόνια, μούρα, πιπεριές, λάχανα, αβγό, γάλα, γιαούρτι.

Διατροφή για αντηλιακή προστασία:

  1. Ψευδάργυρος για την ελαστικότητα του δέρματος και την αντιμετώπιση ηλιακών εγκαυμάτων. Περιέχεται στα εξής: φασόλια, αβγά, θαλασσινά, ψάρια, καρύδια.
  2. Βιταμίνη Γ για πρόληψη της γήρανσης του δέρματος από τον ήλιο. Περιέχεται στα εξής: εσπεριδοειδή, βερίκοκα, πιπεριές, πεπόνι, καρπούζι, σπανάκι, ντομάτες.
  3. Βιταμίνη Β5 για ενυδάτωση. Περιέχεται στα εξής: μαγιά μπίρας, συκώτι, αβγό, δημητριακά, κουνουπίδι, πατάτες.